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	Reason for change:
	In the incoming LS from CT1 (S2-1911954), the clarification of TS 23.501 was asked as follow:

If the UE is currently registered on an EHPLMN, the wording “PLMNs equivalent to the Registered PLMN” in the above sentence in TS 23.501 could be interpreted as referring to:
[bookmark: _Hlk23770200]i)	the list of equivalent PLMNs;
ii) 	the list of EHPLMNs; or
iii)	the combination of lists i) and ii).
Question 1: Which of these interpretations should be used by CT1 for Rel-16?
Note that for Rel-15, CT1 has chosen interpretation i), i.e. according to TS 24.501 the UE needs to choose the PLMN for the second registration from the list of equivalent PLMNs.
Even though CT1 already approved a clarification on this aspect for Rel-16 (as proposed in CR1603 against TS 24.501) to include both cases, i.e. “PLMNs equivalent to the Registered PLMN” refers both EPLMNs and EHPLMNs, stage 2 requirements need to be clarified anyway.

As argued in a discussion paper submitted in CT1 in C1-198181, the CT1’s agreements to include both cases for that indication have 2 issues:
1) Misalignment with stage 2 text; and
2) Backwards incompatible with Rel-15 UE/networks

As already mentioned in the LS, CT1 has chosen the first interpretation for Rel-15, that the indication only applies to the EPLMNS of RPLMN, not to the EHPLMNs. And for Rel-16, CT1 approved the interpretation iii), that the indication applies to both EPLMNs and EHPLMNs if the RPLMN is HPLMN or EHPLMN. For the author of this CR, either way is okay, but the behavior should be consistent for this scenario. Since the Rel-15 has been frozen for a while, it would be better to clarify Rel-16 to be aligned with Rel-15.

So in order to allign with Rel-15 CT1 specification, and in order to ensure the simpler UE implementation, this CR proposes to keep CT1 interpretations for Rel.15, i.e., the list of equivalent PLMNs only, not include EHPLMNs.


	
	

	Summary of change:
	Clarify Stage 2 requirements for the support indication of interworking without N26


	
	

	Consequences if not approved:
	It is not clear whether the indication of supporting interworking without N26 is applicable to the equivalent PLMNs or EHPLMNs or both. This will cause different understandings of the stage 2 requirements and may result in different implementation of the UE and/or the network, which can cause some misbehaviour, e.g. UE (interpreting the indication to be also applied to EHPLMN) attempts to select secondary PLMN (=EHPLMN) which does not support dual registration. In this case, the primary PLMN will be deregistered.
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* * * * Start of 1st Change * * * * 
5.17.2.3.1	General
For interworking without the N26 interface, IP address preservation is provided to the UEs on inter-system mobility by storing and fetching PGW-C+SMF and corresponding APN/DNN information via the HSS+UDM. In such networks AMF also provides an indication that interworking without N26 is supported to UEs during Initial Registration in 5GC or MME may optionally provide an indication that interworking without N26 is supported in the Attach procedure in EPC as defined in TS 23.502 [3] and TS 23.401 [26]. The UE provides an indication that it supports Request Type flag "handover" for PDN connectivity request during the attach procedure as described in clause 5.3.2.1 of TS 23.401 [26] and during initial Registration and Mobility Registration Update in 5GC.
[bookmark: _GoBack]NOTE 1:	The UE support of Request Type flag "handover" for PDN connectivity request during the attach procedure is needed for IP address preservation in the case of interworking without N26.
The indication that interworking without N26 is valid for the entire Registered PLMN and for PLMNs included in the list of equivalent PLMNsequivalent to the Registered PLMN that are available in the Registration Area. The same indication is provided to all UEs served by the same PLMN. UEs that operate in interworking without N26 may use this indication to decide whether to register early in the target system. UEs that only support single registration mode may use this indication as described in clause 5.17.2.3.2. UE that support dual registration mode uses this indication as described in clause 5.17.2.3.3.
Interworking procedures without N26 interface use the following two features:
1.	When UE performs Initial Attach in EPC (with or without "Handover" indication in PDN CONNECTIVITY Request message) and indicates that it is moving from 5GC, the MME indicates to the HSS+UDM not to cancel the registration of AMF, if any.
2.	When UE performs Initial Registration in 5GC and indicates that it is moving from EPC, the AMF indicates to the HSS+UDM not to cancel the registration of MME, if any.
To support mobility both for single and dual registration mode UEs, the following also are supported by the network:
3.	When PDU Session are created in 5GC, the PGW-C+SMF which supports EPS interworking stores the PGW-C+SMF FQDN along with DNN in the HSS+UDM.
4.	The HSS+UDM provides the information about dynamically allocated PGW-C+SMF and APN/DNN information to the target CN network. If there are multiple PGW-C+SMF serving the UE for the same DNN which support EPS interworking in 5GS, the HSS+UDM select one of them according to operator's policy and provides together with the associated APN to the MME.
5.	When PDN connections are created in EPC, the MME stores the PGW-C+SMF and APN information in the HSS+UDM.
NOTE 2:	Items 3, 4 and 5 are also supported in networks that support interworking with N26 procedures. This enables a VPLMN that does not deploy N26 interface to provide IP address preservation to roamed-in single-registration mode UEs from a HPLMN that only supports interworking with N26 procedures.
When the network serving the UE supports 5GS-EPS interworking procedures without N26 interface, the SMF shall not provide the UEs with mapped target system parameters of the target system when UE is in the source network.
A UE that operates in dual registration mode ignores any received mapped target system parameters (e.g. QoS parameters, bearer IDs/QFI, PDU Session ID, etc.).

* * * * End of Changes * * * * 
